Patchwork – Sluisbuurt Amsterdam – Een schakering van groene daktuinen

In de hedendaagse samenleving, gekenmerkt door toenemende verstedelijking en een versneld tempo, groeit de vraag naar groene oases, ontspanning en rust. Deze binnentuin illustreert perfect een plek waar men kan ontspannen in een weelderige binnenumgeving, even weg van de hectiek van de buitenwereld. Het getrapte daklandschap bestaat uit een sequentie van groenruimtes die feitelijk al begint op straatniveau en aansluit op de groenstructuur van de Sluisbuurt. Vanaf hier verweeft het groen in allerlei soorten en maten het patchwork van bouwblokken aan elkaar via alle denkbare niveaus vormend tot één landschap. De gelaagde groene schakering van patches vormt de basis voor verschillende thema’s die verbonden zijn door een lint van continue bewegingen en activiteiten. Een spel van vloeiende looplijnen ontvouwt zich op en tussen de verschillende niveaus. De diverse groene tuinen vormen samen met de binnentuin van het blok aan de zuidzijde, en de groene tussenstraat één patchwork van binnen dit stadsblok. Deze grote groene binnenruimte maakt zichtbaar deel uit van de grotere patchwork van groenruimtes op Sluisbuurt niveau.

Één landschap vijf identiteiten

De binnentuin vormt één landschap, maar zal vijf identiteiten, karakters of sferen uitdragen op basis van de diverse bouwblokken en het aanwezige niveauverschil. De lagere tuin krijgt meer reuring, de hogere tuinen meer rust waardoor er binnen het bouwblok een variatie komt in gebruik en energiebeleving van de tuinen. De huiskamer op niveau 2 is de grootste tuin. Hier is de interactie tussen binnen en buiten optimaal. De tuin zet aan tot ontmoeten dat tot uiting komt in de diverse zitgelegenheden tussen het groen en gazons waarop gespeeld kan worden of activiteiten op kunnen worden georganiseerd. Op niveau 4 komen we op het tuingedeelte dat zich om de hoge toren heen vouwt en die gefocust is op rust en sporten. De yogatuin heeft een cirkelvormig houten plateau in het groen omringd met een ring van klimplanten. In de de sporttuin kan gesport worden in de buitenlucht met een fantastisch uitzicht over de gracht. De sporttuin is te bereiken via een trap aan de gevel vanaf de huiskamer. Ook in de pluktuin op de vijfde verdieping is het geen ontkomen aan een natuurlijk schouwspel. Het biedt bewoners van het complex de mogelijkheid om eigen kruiden en groenten te verbouwen en bloemen te plukken. Hoog op de punt van de toren komen enkele bomen als kroon op het complex. De tuinen hebben een unieke identiteit en elk een punt of element van herkenning waar bewoners graag naar refereren als ‘hun tuin’! Gezamenlijk vormen ze één daklandschap

 

Totaal verbonden

De rode baksteen uit het Puccini handboek wordt naar binnen getrokken en loopt vanaf straatniveau door het gebouw, over de trappen tot en met de ontmoetingstuin, hierbij transformeert hij geleidelijk naar een tapijt met diverse tinten baksteen. Het daklandschap vormt één landschap, maar zal vijf identiteiten en sferen uitdragen op basis van de diverse bouwblokken en het aanwezige niveauverschil. De verschillende functies en woonvormen in de plinten, zoals de openbare tuinkamer, werkplekken en roofroom vragen om een diverse invulling van de tuin. Beplanting wordt ingezet om de verschillen in karakter te versterken, en zorgt daarmee voor biodiversiteit. Hierbij wordt rekening gehouden met bezonning, en met beleving tijdens de verschillende seizoenen. Op diverse plekken is het groen goed zichtbaar en te beleven aan de buitenzijde van het gebouw. Het groen vouwt zich aan de zuidzijde naar beneden waar de binnentuinen aansluiten op / samengaan met de binnentuin van het sociale blok waarmee we een stadsblok maken.

De huiskamer

Deze tuin vormt het hart van het woonblok en is gekoppeld aan de gezamenlijke ruimte voor bewoners . De inrichting van de tuin is zodanig ontworpen dat het ontmoeten op diverse manieren kan gebeuren. Er komt een private zone langs de gevel die bewoners zelf kunnen invullen. Hiermee bevorderen we de binnen buiten relatie. Op de grens tussen privaat en openbaar komt een zwevende band van hout en staal die gebruikt kan worden om op te zitten of om potten en planten op te plaatsen.

 

De verharding van de tuin bestaat uit de rood bruine Puccinisteen gemixt met een tweetaal andere kleuren. Deze verharding wordt doorgezet binnen in de huiskamer van het gebouw zodat hier een optimale binnen-buitenrelatie ontstaat.

 

Verspreid door de tuin komen diverse zitobjecten die aanzetten tot ontmoeten en te genieten van al het moois de tuin te bieden heeft. De tuin krijgt een zeer groen karakter. Centraal in de tuin komt een groot groenelement waarin planten en siergrassen worden geplant die jaarrond een prachtige bloei en textuur hebben. tussen de planten komt een gazon waarop kinderen kunnen spelen en zitten maar waar ook een klein feestje gehouden kan worden. Deze flexibele ruimte is ideaal om mensen zelf het gebruik te laten invullen.

De stiltetuin

Een tuin van rust en bezinning. Je waant je in een groene wereld van beplanting met veel bladtextuur. Een platform van bamboe centraal in de tuin biedt ruimte voor yoga of andere activiteiten te midden van het groen. Het platform wordt omringd door een ruim 3 meter hoge ring waar klimplanten tegen omhoog groeien en hangmatten aan kunnen worden bevestigd. De tuin krijgt een weelderige begroeiing van vaste planten, kruiden en kleine tot middelgrote heesters.

De pluktuin

Onder een houten pergola dak met transparante PV-panelen bevindt zich een kruidentuin waar de bewoners gezamenlijk groenten, bloemen en kruiden kunnen kweken. Het eetbare landschap is in praktische stroken ingedeeld. Ook in de winter blijft een groen beeld behouden door wintergroene haagblokken aan de uiteinden van de plantvakken. De tuin heeft uitzicht op de huiskamer en krijgt twee kleine zitplekken met vaste stoelen om het verblijven te stimuleren.

Locatie

Amsterdam

Opdrachtgever

RYSE, Fakton

Ontwerp

2021-2023

Partners

Barcode architecten, KRFT architecten, HOEK hoveniers

Category
Daktuin
Tags
Amsterdam, binnentuin, Biodiversiteit, daktuin, ecologie, klimaatadaptief, landschapsarchitectuur, Parkstad, Sluisbuurt, stad, woonomgeving