Groene toekomst voor stationsgebied Almere Centrum!

Almere is een jonge, innovatieve en snelgroeiende stad. Een stad die plaats biedt aan hoogwaardige architectuur, experimenten en die tevens gasthouder is van de Floriade 2022. Het is een vooruitstrevende stad met een pioniersmentaliteit.  De jongste grote stad van Nederland, een stad waar heel veel kan.

 

Het stationsgebied is de ontmoeting van verschillende verkeersstromen, het is per definitie een overstapmachine. Het gaat om het logisch vormgeven aan een geoliede overstapmachine: hoe word je van treinreiziger een busreiziger, hoe word ik van een busreiziger een voetganger? Hoe word je van fietser een wandelaar? Je wordt uiteindelijk altijd voetganger, het primaat ligt hier dan ook bij de voetganger. De ruimtelijkheid en overzichtelijkheid van de verschillende systemen is daarbij van wezenlijk belang. Zowel in de gebouwde omgeving als in de openbare ruimte valt wat dat betreft nog veel winst te behalen; het is een opgave die integraal met de vernieuwing van het stationsgebouw is ontworpen.

Locatie

Almere Centrum

Oppervlakte

4 ha

Opdrachtgever

Gemeente Almere

Ontwerp

2019 - 2020

Realisatie

2020-2022

Category
Plein
Tags
Almere, gebiedstranformatie, hergebruik, innovatief, klimaatadaptief, landschapsarchitectuur, openbare ruimte, Pleinen, stad, stationsgebied, Verblijfskwaliteit, winkelgebied