Slavernijmonument Oosterpark – Amsterdam

In aanloop naar 1 juli 2023, start van het herdenkingsjaar “150 jaar afschaffing slavernijverleden” heeft stadsdeel Oost samen met NiNsee, het initiatief genomen voor een kwaliteitsimpuls van de openbare ruimte rond het Nationaal monument slavernijverleden in het Oosterpark. De ambitie is om het monument meer onderdeel te laten zijn van het park, met een betere toegankelijkheid voor grote groepen tijdens de jaarlijkse herdenking en passend bij de reeds uitgevoerde vernieuwing van het noordelijk deel van het park. Buro Sant en Co werkte aan de variantenstudie voor de herinrichting van de openbare ruime rondom het monument.

Een prominente plek in het park

Het Slavernijmonument in het Oosterpark moet op een prominentere en toegankelijkere manier worden gepositioneerd in de omgeving. De toegang tot de locatie moet worden verbeterd en vereenvoudigd, waarbij de afgesloten oude entree wordt voor meer zichtbaarheid vanuit de stad. Verbeteringen in de ruimtelijke inrichting zijn nodig voor zowel herdenkingsevenementen als dagelijkse verblijfskwaliteit. Het doel is om de locatie gedenkwaardiger te maken en het monument beter te integreren in het parklandschap.

Klimaat en waterproblematiek

Deze landschappelijke herinrichting dient klimaatadaptief ingericht te worden en de biodiversiteit te versterken, met behoud van zo veel mogelijk bestaande bomen. Daarbij dient de waterproblematiek tegelijkertijd te worden aangepakt waardoor de drassigheid verdwijnt en een gezonde beplanting weer mogelijk wordt.

Model 1 – het monument in een groen hart met een omlijsting met verblijfskwaliteit

Model 2 – het monument op een podium in een pleinruimte met losgestrooide bomen, zitkwaliteit rondom

Locatie

Amsterdam

Opdrachtgever

Gemeente Amsterdam

Ontwerp

2022-2023

Partners

NiNsee

Category
Park
Tags
Amsterdam, landschapsarchitectuur, Monument, Oosterpark, Park, Slavernijmonument