Imagine (De groene kuip) – Rotterdam

Imagine is een nieuw hoogwaardig appartementencomplex op de grens van Parkstad en Feyenoord City en omvat 295 woningen, commerciele ruimte en een gezamelijke binnentuin van 2400 m2.

 

Als in een groene Kuip kunnen omwonenden straks als toeschouwers en gebruikers genieten van een show van groen. In de zomer zijn er kleurrijke bloeiers en wuivende grassen, in de herfst prachtige herfstkleuren, in de winter karaktervolle zaaddozen en grassen die de strijd aangaan met elkaar door verschil in textuur, en in de lente trekken bollen en vroegbloeiers de aandacht. Imagine wordt een plek waar mens, dier en natuur samengaan. Dankzij de grote diversiteit aan beplanting fungeert de groenstructuur als een supermarkt voor dieren en zijn er prachtige plekken om te nestelen en te overwinteren. De tuin vergroot de leefbaarheid van Imagine: planten en dieren zorgen voor een lach en ontspanning.

 

De basis van de tuin wordt zodanig ingericht dat vanuit alle delen een positieve beleving ontstaat. Door een transparant filter van groen voor de gevels ontstaat er een optimale beleving vanuit de appartementen. De private buitenruimtes grenzen altijd aan een groenvak. Het groen wordt zodanig qua hoogte dat het voldoende afschermt als men in de tuin zit maar geen blokkade vormt richting het zicht naar de tuin en andersom het beeld naar de gevel.

De binnentuin als hart van het gebouw

De toekomstige bewoners van Imagine gaan elk op hun eigen manier de tuin beleven en gebruiken. We zien de tuin als eerste als een verlenging van de huiskamer. De appartementen die grenzen aan de tuin krijgen hun eigen terras. Hier kan je ’s ochtends heerlijk met de deur open genieten van de eerste zonnestralen of een praatje maken met de buren. In de collectieve tuin is ruimte gemaakt voor mensen die in rust willen genieten door kleine zitplekken te maken tussen het groen. In het hart van de tuin komt een groot zit- en loungemeubel waar met meer mensen gezeten kan worden terwijl de kinderen spelen op het aangrenzende gazon. Een plek waar verjaardagen gevierd kunnen worden of een buurtborrel gedronken kan worden. Het zitmeubel vormt letterlijk het hart van de tuin: alle paden lopen naar deze plek. In het meubel staat een grote boom met een bladerdak die schaduw geeft in de warme zomers die steeds meer voorkomen. Vanaf het hart van de tuin loop je langs het gazon richting de maaskamer waar bewoners activiteiten kunnen organiseren met een prachtig uitzicht over de maas. Kortom de tuin geeft plek voor iedereen en zorgt ervoor dat mensen naar buiten komen en elkaar gaan ontmoeten: Het kloppend hart van Imagine.

 

Slim polderdaksysteem

Middels een gereguleerd en slim watersysteem wordt regenwater opgevangen in een krattensysteem in de binnentuin en gebruikt voor de beplanting.

Biodivers landschap met 65 soorten geeft een totaalbeleving

De tuin is opgebouwd uit meerdere groene scherven die een losse structuur vormen als natuurlijke tegenhanger van het meer strakke gebouw. Rond het groen komen staalrandjes die als het ware het groen omlijsten. De beplanting krijgt een gelaagde opbouw bestaande uit bomen, heesters, vaste planten en grassen. De diversiteit in beplanting is hoog,  het groen bestaat uit in totaal 65 verschillende soorten planten. De soorten zijn geselecteerd op hun natuurlijke groeiomstandigheden (waterbehoefte, licht), en hoe ze samen kunnen groeien. De veranderingen in de seizoenen maken we zichtbaar door gebruik te maken van bollen, wintergroenen grassen, vaste planten en heesters en diverse bloei en vruchtmomenten binnen de beplanting . Al die verschillende lagen dragen bij aan de biodiversiteit en de visuele ervaring voor de gebruikers en bezoekers van de tuin.

Oplevering gebouw en landschap 2024.

Locatie

Parkstad zuid Rotterdam

Opdrachtgever

AM bv Koninklijke BAM groep

Ontwerp

2020

Realisatie

2023-2024

Partners

BARCODE architecs, LAVIE, BAM, HOEK groen

Category
Daktuin
Tags
binnentuin, Biodiversiteit, ecologie, klimaatadaptief, landschapsarchitectuur, Parkstad, Poldersysteem, Rotterdam, stad, woonomgeving