MIX Amsterdam

Met de toenemende verstedelijking en ‘versnelling’ van de maatschappij, is de behoefte aan groen, ontspanning en stilte groter dan ooit. De daktuin van MIX is hét voorbeeld van een plek waar men tot rust kan komen in een groene binnenwereld en even kan ontsnappen aan de drukte van de buitenwereld. Door te reageren op het stedelijke Osdorpplein enerzijds en de meer landschappelijke voorzijde anderzijds, worden stad en natuur geblend tot een prettig woonklimaat met ruimte voor activiteiten van buitenaf.

 

MIX is onderdeel van de vernieuwing van Osdorpplein en behelst het bouwblok van voormalig Stadsdeelkantoor Osdorp. Het omsloten bouwblok bevat zes woonblokken, een bibliotheek, en een semi-openbare binnentuin verdeeld over verschillende niveaus die openbaar toegankelijk is door twee trappen aan de zuidzijde. De binnentuin vormt één landschap, maar zal zes identiteiten, karakters of sferen uitdragen op basis van de woonblokken en het aanwezige niveauverschil. Het resultaat: de Tuinen van West!

Waardevolle supernatuur

Naast een super groen beeld dient de beplanting bij te dragen aan de ecologische waarde en de biodiversiteit van de tuin. De beplanting zorgt voor voldoende voedsel-, rust- en nestelgelegenheid door gelaagdheid, diversiteit, afwisseling in open en gesloten en rijkdom in bloei en kleur.

 

Verschillende functies

De tuinen binnen het complex hebben verschillende identiteiten, vervullen uiteenlopende functies en bevorderen een gevoel van gemeenschap en trots onder de bewoners. De verschillende functies en woonvormen in de plint vragen om een diverse tuin die hier op reageert. De identiteit wordt onder andere bepaald door de functie in de plint, de zonligging, de architectuur en de positionering in de tuin. Er zijn ruimtes voor ontspanning, buiten dineren en sport. Bewoners kunnen hun eigen kruiden en groenten verbouwen, ten goede van sociale interactie. Open grotere ruimtes kunnen gebruikt worden voor o.a. barbecues, yoga en kinderfeestjes. Voor degenen die op zoek zijn naar rust, zijn er rustigere plekken die een toevluchtsoord bieden na een drukke dag.

 

Waterbufferende tuin

De ambitie is om klimaat-gerelateerde problemen zoals wateroverlast door piekbuien of extreme droogte serieus te nemen bij de vernieuwing van Osdorpplein. Vertraging van de doorstroom van water is cruciaal, en wordt bereikt door onder andere het toepassen van minimale verharding en maximaal groen. Het hemelwater wordt opgevangen middels een retentiedak, en geleid naar de binnentuin in een zogenaamd polderdaksysteem.

Locatie

Amsterdam

Opdrachtgever

MRP Development

Ontwerp

2021 - 2022

Partners

de Architekten Cie.

Category
Daktuin
Tags
Amsterdam, binnentuin, daktuin, ecologie, klimaatadaptief, landschapsarchitectuur, stad