Masira Amsterdam

The Good, the Bad and the Ugly

 

De westelijke tuinsteden in Amsterdamse zitten in een transformatieproces naar een moderne architectuur, hogere dichtheid en duidelijkere begrenzing tussen openbaar en privé. In Amsterdam West, aan de Ring A10 heeft de strokenbouw plaats gemaakt voor drie gesloten bouwblokken, Masira. De woningen van Masira zijn luxer dan voorheen, waardoor dit gebied een andere doelgroep aantrekt. Door de parkeergarages onder de binnentuinen te situeren heeft de openbare ruimte rondom de bouwblokken een hoge verblijfskwaliteit gekregen. De daken van de parkeergarages zijn vormgegeven als daktuinen. Deze daktuinen hebben elk een eigen identiteit; ‘the Good, the Bad en the Ugly’. De tuinen zijn zichtbaar vanaf de straat, onderling verbonden en tegelijkertijd afsluitbaar. De hekken zijn transparant vorm gegeven.

 

The Good
Glooiende heuvels beplant met weelderige varens, pluizige grassen en grillige bomen geven een frisse groene uitstraling aan de tuin. Grote plantschalen met afwisselende beplanting van voorjaars- en zomerbloeiers geven een tuinkarakteer.

 

The Bad
Een orthogonaal patroon van hagen, roosters en tegelpaden in een strak gazon met vijf door het garage dak stekende suikeresdoorns zijn de structuurdragers van deze tuin.

 

The Ugly
In deze splitlevel tuin met verschillende niveaus wordt het niveauverschil met een stelsel van trappen opgelost. Ruwe berken worden afgewisseld met rotsblokken, schaduwvegetatie en glooiende gazons. Deze zorgen voor een ongedwongen en avontuurlijke sfeer.

Locatie

Amsterdam-West

Oppervlakte

ca. 9380 m2

Opdrachtgever

De Principaal Amsterdam

Ontwerp

Definitief ontwerp

Realisatie

2006

Budget

982.000 euro

Categorie
Daktuin
Tags
Amsterdam-West, binnenhoven, daktuinen op parkeergarage, gebiedstranformatie, Masira