Park Schoterbos Haarlem

Meer water zorgt voor droge voeten in het Schoterbos Haarlem
Het 24ha Schoterbos in Haarlem wordt getransformeerd naar een levendig en voor velen aantrekkelijk stadspark. Het geliefde park wordt een gezonde ruimte geschikt voor beweging en ontmoeting. De aanpak van de bestaande waterproblematiek en het achterstallig onderhoud vormen de eerste belangrijke stap. De transformatie heeft betrekking op het gebied tussen het Noorderhoutpad, de Mr. Jan Gerritszlaan, de Delftlaan en de Jan Gijzenvaart. Het Schoterbos is een belangrijk park voor de bewoners van Haarlem -Noord.


Participatie

Het was niet alleen de opdracht om het park te verbeteren maar ook om dit gezamenlijk met bewoners en stakeholders te bereiken.


Verbeteringen
Het huidige stadspark heeft last van wateroverlast, is slecht toegankelijk en er zijn veel zieke bomen. Er ligt een oud drainagesysteem in het Schoterbos maar dat werkt niet meer. Door meer water aan te leggen wordt het regenwater op meer plekken opgevangen en afgevoerd via een verbinding met de Jan Gijzenvaart. Een natuurlijke oplossing dus, zonder apparaten. Zo wordt het wateroppervlakte vergroot waardoor er verschillende eilanden ontstaan. De eilanden hebben ieder een eigen functie.
De padenstructuur wordt compleet vernieuwd; zo komen er komen twee fietspaden door het gebied, een royale wandelroute rondom en een stelsel van avontuurlijke scharrelpaden. Toevoeging van nieuwe functies moeten het Schoterbos aantrekkelijker maken, zoals speelvoorzieningen, een heuvel met uitkijkpunt en ecologische beplanting. En de verrijking van het bomenbestand geeft het Schoterbos zijn unieke identiteit terug.

 

Kortom, het wordt een waterrijk natuurrijk stadspark met herkenbare plekken zoals het nutstuineiland, een evenementeneiland en een speelheuvel.

 

In de media
Architectenweb: Team Buro Sant en Co maakt plan Schoterbos (2016)

buro-sant-en-co-landschapsarchitectuur-schoterbos-haarlem-stadspark-plan schema
Locatie

Haarlem

Oppervlakte

240.000 m2

Opdrachtgever

Gemeente Haarlem

Ontwerp

2016 - 2018

Realisatie

2017 - 2018

Budget

2.9 miljoen euro

Category
Park
Tags
parken