Cromvlietpark Den Haag

Het Cromvlietplein in de Haagse Molenwijk is aan vernieuwing toe. Op het eerste gezicht is het een prima plek in de wijk, met koeien, volkstuintjes en speelgelegenheid, die intensief gebruikt wordt. Tegelijkertijd oogt het gebied grauw, met veel hekken en brede stenige stoepen. Bovenal is het plein tot de rand toe vol geprogrammeerd en daardoor ontoegankelijk. De vraag die wij de mensen voor hebben gelegd is: ‘waar is het park?’.
Het doel van de aanleg van het Wijkpark Cromvlietplein is dat het als vliegwiel zal werken voor heel Molenwijk. De vernieuwing zal leiden tot een podium voor de wijk. Hier kunnen activiteiten en evenementen plaatsvinden ter versterking van de sociale cohesie, eigenaarschap en werkgelegenheid (synergie). Een wijkpark bedacht en gebouwd door en voor bewoners en ondernemers uit Laak. Bij dit project blijkt participatie onmisbaar.

 

Participatie
Buro Sant en Co is samen met communicatiebureau De Wijde Blik de wijk in gegaan voor een intensief participatietraject. Dit is gedaan door de bewoners aan te spreken, het bezoeken van buurtactiviteiten, buurtverenigingen, scholen en wandelen in de wijk. Bij verschillende schetsmodellen, met maquette en stiften bij de hand, vonden gesprekken en uitwisselingen van ideeën voor verbetering plaats.
De resultaten van het participatieproces zijn gebundeld tot een schetsontwerp voor het Wijkpark Cromvlietpark. Het schetsontwerp is hiermee een droom, wens of verbeelding van wat de bewoners voor ogen hebben.

 

Kracht van het park
We versterken de kracht van het park door een nieuwe balans te zoeken tussen multifunctioneel gebruik van het park en afgebakend monofunctioneel groen. Het park wordt getransformeerd naar een meer landschappelijk park. Dit ontstaat door een licht geaccidenteerd landschap en een rijke gevarieerde beplanting waardoor de biodiversiteit toeneemt. De inrichting van het park prikkelt beweging, activiteiten en evenementen die de sociale cohesie, het wij-gevoel, doen toenemen. De paden komen samen in het parkhart; een ruimte voor ontmoeting met plaats voor het houden van een klein evenement.
Het resultaat is een multifunctioneel wijkpark met landelijke allure dat werkt als een vliegwiel voor het verder verbeteren van de wijk.

buro-sant-en-co-landschapsarchitectuur-cromvlietpark-den-haag-schetsontwerp-profiel-impressie
buro-sant-en-co-landschapsarchitectuur-cromvlietpark-den-haag-brug-noordpolderkade 2
Locatie

Den Haag

Oppervlakte

ca. 2,5 ha

Opdrachtgever

Gemeente Den Haag

Ontwerp

2017

Realisatie

2018

Budget

3 miljoen euro

Category
Den Haag, Park
Tags
landschapsarchitectuur, parken, participatie, stad