Fredrik Hendrikplantsoen Amsterdam

Het Fredrik Hendrikplantsoen, is een opmerkelijke groene ruimte in het hart van Amsterdam. Het plantsoen werd aangelegd in 1886, sommige bomen zijn nog steeds uit die tijd.

 

Collectief ontwerp
Het ontwerp is het resultaat van een co-productie tussen Buro Sant en Co, kunstenaar Joep van Lieshout en andere ontwerpers zoals Carve en verkeersontwerpers.

 

Matroesjka park
Bij het Fredrik Hendrikplantsoen gaat het om de kleine schaal en de menselijke maat. Het ruimtelijke concept is gebaseerd op het idee van ruimtes in ruimtes maken, in verschillende mate van geborgenheid: een (speel)tuin in een plantsoen in een park in een stad. Een Matroesjka park.
In het ontwerp worden de drie verschillende delen getransformeerd naar één pocketpark. Het park is nu beter verbonden met zijn omgeving, heeft een nieuwe logische padenstructuur en is voorzien van aantrekkelijk programma. Er is gezocht naar een balans tussen ruimtelijkheid en geborgenheid. Tussen de verschillende parkonderdelen is de ruimtelijk relatie verbeterd door het toepassen van zichtlijnen.

 

Meer groen, minder auto’s
Door de bouw van de Singelgrachtgarage worden in de nabije toekomst de parkeerplaatsen rondom het plantsoen omgezet in groen. Op de nieuwe grens komt een prachtig hekwerk.

Locatie

Amsterdam

Oppervlakte

ca. 32.000 m2

Opdrachtgever

Gemeente Amsterdam

Ontwerp

2012

Realisatie

2015 - 2020

Budget

4.5 miljoen euro

Category
Park
Tags
parken, plantsoen