Park Schoterbos Haarlem - Buro Sant en Co
Buro Sant en Co, ontwerpbureau, landschapsarchitect, Edwin Santhagens, ontwerpopgaven, landschapsarchitectuur, stedenbouw,het stedelijke landschap, functionaliteit, kostenbewust, duurzaam, maakbaar, context, genius loci, historisch, maatschappelijk, landschappelijk, conceptueel, schoonheid
18467
single,single-portfolio_page,postid-18467,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,paspartu_enabled,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Park Schoterbos Haarlem

Meer water zorgt voor droge voeten in het Schoterbos

 

Het 24ha Schoterbos in Haarlem wordt getransformeerd naar een levendig en voor velen aantrekkelijk stadspark. Het geliefde park wordt een gezonde ruimte geschikt voor beweging en ontmoeting. De aanpak van de bestaande waterproblematiek en het achterstallig onderhoud vormen de eerste belangrijke stap. De transformatie heeft betrekking op het gebied tussen het Noorderhoutpad, de Mr. Jan Gerritszlaan, de Delftlaan en de Jan Gijzenvaart. Het Schoterbos is een belangrijk park voor de bewoners van Haarlem -Noord.

 

Verbeteringen
Het stadspark heeft last van te veel water. Dat is niet alleen voor de bezoekers van Schoterbos lastig maar ook de bomen worden er ziek van. Er ligt een oud drainagesysteem in het Schoterbos maar dat werkt niet meer. Door meer water aan te leggen wordt het regenwater op meer plekken opgevangen en afgevoerd via een verbinding met de Jan Gijzenvaart. Een natuurlijke oplossing dus, zonder apparaten. Zo wordt het wateroppervlakte vergroot waardoor er verschillende eilanden ontstaan. Op een van de eilanden liggen de school- en volkstuinen.

 

De bestaande voorzieningen worden behouden. Toevoeging van nieuwe functies moeten het Schoterbos aantrekkelijker maken. Aanpassing van de paden zorgen voor een heldere ontsluiting. De aanleg van een archipel van eilanden zorgt ervoor dat het park een aantrekkelijk karakter krijgt. En de verrijking van het bomenbestand geeft het Schoterbos zijn unieke identiteit terug.

 

Participatie
Door een intensief participatieproces deelden omwonenden en belanghebbenden hun mening en opmerkingen. Hoewel het niet lukte om iedereen tevreden te stellen, is het toch gelukt om gezamenlijk op één lijn te komen.

buro-sant-en-co-landschapsarchitectuur-schoterbos-haarlem-stadspark-ecologie-ontwerp-impressie
buro-sant-en-co-landschapsarchitectuur-schoterbos-haarlem-stadspark-ecologie-ontwerp-plankaart
buro-sant-en-co-landschapsarchitectuur-schoterbos-haarlem-stadspark-ecologie-ooievaarspaal-detail
Locatie

Haarlem

Oppervlakte

240.000 m2

Opdrachtgever

Gemeente Haarlem

Ontwerp

2016 - 2018

Realisatie

2017 - 2018

Budget

2.9 miljoen euro

Categorie
Park
Tags
parken