VEN Amsterdam

Het voormalige KPN-gebouw bij station Amsterdam Sloterdijk wordt verbouwd tot een zaken- en amusementscomplex. In The Ven komen onder meer twee hotels, een casino en werkplekken voor creatieve bedrijven. De transformatie is een ontwerp van ZZDP Architecten en Buro Sant en Co ontwierp de inrichting van buitenruimte.

 

Interieur als inspiratie
De meeste ruimte (28.000 m2) zal worden ingenomen door het hotel Park Inn by Radisson Amsterdam City West. Het hotel bestaat uit bijna 500 kamers, waarvan het interieur is ontworpen door designer Karim Rashid Daarnaast komt er een vestiging van B-aparthotels in The Ven, met 60 serviceappartementen waar gasten voor lange of korte tijd kunnen verblijven.

 

In het ontwerp en de architectuur van de Amerikaanse ontwerper en designfilosoof Karim Rashid vloeien de, veelal felle kleuren en vormen in elkaar over. De samenwerking met Rashid bracht Buro Sant en Co op het idee om de interieursfeer naar buiten door te trekken. De kleurrijke interieurs van Ven gaan naadloos over in het centrale plein buiten.

 

Het multifunctionele plek
Het plein is op verschillende manieren te gebruiken. De overlappende cirkelcurven van het gebouw komen terug in de buitenruimte. Accent van de buitenruimte vormt het ontwerp van de roestvrijstalen pergola, twee versmolten cirkels die de reflectiehitte van het hotel terugkaatsen. De spiegel creëert een aangename schaduwplek. De inrichtingselementen hebben de vorm van atollen. IJzervijlselpatronen in de verharding reageren op de magneetwerking van de atollen. De grond is bedekt met gebruikmaking van innovatief lichtgewicht materiaal.

 

Landschapsontwerper Sander Singor van Buro Sant en Co: “We wilden een ruimte creëren waar mensen kunnen zitten, ontspannen, kletsen, eten en rondhangen. Gewelfde warmroze zitgedeeltes en waterinstallaties worden omarmd door een steeds veranderend palet van verlichting, waardoor leven, kleur en energie op het plein verschijnen “.

buro-sant-en-co-landschapsarchitectuur-ven-hotel-amsterdam-entree-3
buro-sant-en-co-landschapsarchitectuur-ven-amsterdam-ontwerp-1
buro-sant-en-co-landschapsarchitectuur-ven-amsterdam-3
buro-sant-en-co-landschapsarchitectuur-ven-amsterdam-ontwerp-detail
Locatie

Amsterdam

Oppervlakte

ca. 7000 sq meters

Opdrachtgever

DYDL propco bv

Ontwerp

2015 - 2016

Realisatie

2017

Budget

70 000 euros

Categorie
Plein
Tags
Amsterdam, openbare ruimte, stad, transformatie