Park de Hoge Weide Utrecht

Winnend prijsvraagontwerp voor het park de Hoge Weide in Leidsche Rijn. De opgave was het verwerken van 150.000m3 slechte grond op een voormalige vuilstort tot een door de bevolking deze keer wél gewaardeerd park. Het parkconcept bestaat uit een vloeiend samenspel van volumes en gebogen lijnen. Er is, tot in detail, geen enkele rechte lijn te ontdekken.

 

Om het enorme grondvolume aantrekkelijk vorm te geven is er gewerkt met het principe van het valse plat op het driehoekige basisvlak. Vanuit de hoeken zijn, op het licht gebolde basisvlak, drie ovale heuvels ontworpen, gericht op de centrale ronde weide, met ieder een eigen thema: een dieren-, een bloemen-, en een speelheuvel. De ronde weide is het hart van het park. Hier komen alle routes bij elkaar en bevinden zich de ‘houttuinen’. De rand van het park is ecologisch ontworpen met bosschages en bloemrijk gras en bevat een informeel parkprogramma. Het hart ademt de sfeer van gestileerde romantiek met eigentijdse gebruiksmogelijkheden.

 

De houttuinen in het parkhart zijn vormgegeven met houten stammen uit de Amelisweerd. De stammen zijn in een uniek raster geplaatst waardoor een verrassend beeld ontstaat. De tuinen zijn mede bedoeld als speelaanleiding waarmee het centrum extra attractief wordt. Elke tuin heeft een eigen karakter: De palentuin is een labyrint van hoge rechtopstaande boomstammen dat werkt als een doolhof, de stammentuin bestaat uit liggende boomstammen waarop je je evenwicht kunt uittesten, de schijventuin met boomstammen in verschillende hoogtes heeft vooral op de kleinere kinderen veel aantrekkingskracht.

 

Bovenop de hoogste heuvel, de speelheuvel, is een gigantische panoramaschommel ontworpen waarmee je al schommelend over heel Leidsche Rijn kunt uitkijken. Schommelen met uitzicht! De roestvrijstalen ovale ring is een bekroning van de speelheuvel en een icoon voor het park.

Locatie

Leidsche Rijn Utrecht

Oppervlakte

64.000 m2

Opdrachtgever

Gemeente Utrecht

Ontwerp

2006 - 2007

Realisatie

2008

Category
Park