• buro-sant-en-co-landschapsarchitectuur-overhoeks-amsterdam-woonomgeving-ontwerp-binnentuin-B

Overhoeks Amsterdam

Wonen, werken en recreëren centraal
Pal tegenover het Amsterdamse Centraal Station wordt op de noordoever van het IJ een nieuw gebied ontwikkeld met hoogbouw, drukke straten en gezellige pleinen, maar ook rustige woongebieden en stille groene binnenterreinen. Het gebied wordt getransformeerd tot een stedelijke woon- en werkwijk met recreatieve voorzieningen.

Overhoeks is onderdeel van dit nieuwe gebied pal naast het Eye-filmmuseum.  Op Overhoeks komen uiteindelijk tussen de 2200 en 3200 woningen, zowel huur- als koopwoningen, en maximaal 130.000 m² kantoren, bedrijven en voorzieningen. Overhoeks wordt een compacte stadswijk, een trekker voor toekomstige bewoners, direct omwonenden en andere inwoners van Amsterdam.

 

Stap voor stap
De ontwikkeling is opgedeeld in drie deelgebieden (fase 1 t/m 3). Het residentiele deel, de Campus, (fase 1) is gerealiseerd.  De gemeente Amsterdam ontwikkelt de Strip (fase 2). De twee gebieden worden gescheiden door het toekomstige Schegpark. In fase 3 wordt gewerkt aan het tweede deel van de campus. Hier worden circa 1200 tot 1500 huur- en koopwoningen gebouwd. De gebouwen hebben samenhang maar hebben wél een eigen architectonische expressie. Het unieke aan deze locatie is een serene stilte te midden van de wervelende stadshectiek, op steenworp afstand van het centrum van Amsterdam. Het is een woonmilieu dat je nergens in Amsterdam aantreft.

 

Groene Amsterdammer
Overhoeks wordt, gekeken naar Amsterdamse maatstaven, een opmerkelijk groen woongebied met geparkeerde auto’s onder de gebouwen, weinig verharding en zoveel mogelijk groen op, tussen en langs de gebouwen. Buro Sant en Co geeft vorm aan al dat groen, in samenwerking met de ontwerpers van de gemeente Amsterdam. De groene omgevingen zijn expliciet voor langzaam verkeer ontworpen; in het autovrije gebied staan voetgangers en fietsers centraal. Om die reden is het vormgegeven met minimale verhardingen en met maximaal groen met siergrassen, varens en vaste planten, die jaarrond een volle uitstraling geven. Overhoeks bestaat uit een serie losse compacte volumes die relatief dicht bij elkaar gesitueerd zijn. De gebouwen zijn in duo’s op een groen veld geplaatst. Tussen die gebouwen geven we vorm aan collectief private tuinen, ieder met een eigen expressie. Aan de voorkant van de gebouwen wordt privaat groen vermeden; de randen van de groene velden worden vormgegeven als openbaar groen.

buro-sant-en-co-landschapsarchitectuur-overhoeks-amsterdam-woonomgeving-ontwerp-binnentuin-B
Locatie

Amsterdam

Oppervlakte

ca. 8 ha

Opdrachtgever

Amvest | Ymere | Gemeente Amsterdam

Ontwerp

2016 - 2017

Realisatie

2017 - 2025

Categorie
Openbare ruimte, Stad, Woonomgeving
Tags
Amsterdam, binnentuinen, duurzaamheid, stad, waterbeheer, watersysteem, woonomgeving