Kameleon Amsterdam - Buro Sant en Co
Buro Sant en Co, ontwerpbureau, landschapsarchitect, Edwin Santhagens, ontwerpopgaven, landschapsarchitectuur, stedenbouw,het stedelijke landschap, functionaliteit, kostenbewust, duurzaam, maakbaar, context, genius loci, historisch, maatschappelijk, landschappelijk, conceptueel, schoonheid
19415
single,single-portfolio_page,postid-19415,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,paspartu_enabled,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Kameleon, Amsterdam

Als onderdeel van de gebiedsvernieuwingen in Amsterdam Zuidoost is een multifunctioneel woonproject in de Bijlmermeer ontworpen, de Kameleon.

 

Dubbel grondgebruik
In samenwerking met NL Architects heeft Buro Sant en Co een daktuin ontworpen voor de Kameleon. De Kameleon is een uitgestrekte en multifunctionele wooneenheid gelegen in de Amsterdamse wijk Bijlmermeer. Het gebouwvolume omvat een winkelcentrum, parkeergarage en appartementen. De tuin is gelegen boven op het winkelcentrum en de parkeergarage. De daktuin tuin is aan de noord- west- en zuidzijde omgeven door vierlaagse woonblokken. De oostgevel van het gebouw telt 14 verdiepingen en heeft een enorm venster dat uitkijk biedt over de doorgaande weg.

 

Waterretentie en klimaatadaptief
Het venster creëert een visuele verbinding tussen de verhoogde metro en de groene tuin voor de bewoners van de Kameleon. Lichte en transparante berkenbomen en grassen contrasteren met de strakke stedelijke structuur. Het belangrijkste kenmerk van de tuin is een ruw, rivierachtige waterstroom, om het klimaat lokaal af te koelen en om hitteproblemen te verminderen.

 

Ecologische duurzaamheid
Op 10 meter boven het maaiveld is nieuwe verblijfs- en ruimtelijke kwaliteit gecreëerd. De daktuin bevordert de ecologische duurzaamheid. De waterstroom is vol levendigheid en trekt vogels, vleermuizen en insecten aan.

buro-sant-en-co-landschapsarchitectuur-kameleon-amsterdam-daktuin-onwerp
buro-sant-en-co-landschapsarchitectuur-kameleon-amsterdam-daktuin-water
buro-sant-en-co-landschapsarchitectuur-kameleon-amsterdam-woonomgeving-tuin-1
Locatie

Amsterdam

Oppervlakte

ca. 5400 m2

Opdrachtgever

De Principaal

Ontwerp

2006

Realisatie

2008-2011

Budget

750 000 euro

Categorie
Daktuin
Tags
Amsterdam, Bijlmermeer, daktuin, dubbel grondgebruik, ecologische duurzamheid, Kameleon, klimaatadaptief