De Koploper Delft

Kavel 6.4 ligt in de zuidelijke punt van Nieuw Delft aan het toekomstige Van Leeuwenhoekpark. De Koploper is een innovatief en duurzaam plan speciaal ontwikkeld voor senioren, rekening houdend met hun wensen en behoeften. Het plan is een mooie combinatie van seniorenwoningen, een plint met commerciële en maatschappelijke functies en groene daken. Onze focus ligt op de daktuin en binnenplaats, zorgvuldig ontworpen om te voldoen aan de behoeften van de bewoners en ruimte te bieden voor ontspanning, activiteit en verbinding met de natuur.

 

Het natuurhof

Het natuurhof is een groene oase met hergebruikte materialen als basis. Rondom de tuin vormt een muurtje van gestapelde bakstenen zowel een natuurlijke afscheiding tussen de tuin en de galerij als een verhoging voor voldoende grond voor de bomen. De begroeiing bestaat uit een rijke variatie aan planten met verschillende texturen en kleurrijke stinzenplanten in het voorjaar. ‘s Morgens zingen zanglijsters en merels vanuit de boomkruinen, waar ze nestelen.

 

De doetuin

De doetuin functioneert als een dakakker en biedt zowel mensen als dieren een aangename plek. Kruiden zoals tijm, wilde salie en rozemarijn groeien hier, en enkele appelbomen zorgen voor schaduw en lekkernijen. Terrastegels en stalen randen geven een robuuste uitstraling met een lange levensduur. Aan het einde van de doetuin komt een orangerie met een groot terras waar bewoners het hele jaar door kunnen samenkomen met uitzicht op het park. De kas bevat ook een kippenhok, waardoor de kippen in de doetuin kunnen scharrelen en bijdragen aan sociaal contact tussen de bewoners. De aangrenzende galerij biedt een directe verbinding met het lager gelegen natuurhof.

Gebouw als ecosysteem

Het diverse groen, variërend in hoogte en soorten, creëert een sterke ecologische verbinding tussen kavel 6.4, het Van Leeuwenhoek en de Delftse grachten. Elk biotoop is gekoppeld aan gidssoorten die bijdragen aan het stadsecosysteem. Het gebouw wordt een aantrekkelijke plek voor lokale diersoorten door voldoende voedsel en nestmogelijkheden te bieden.

 

De verschillende biotopen zijn nauw met elkaar verbonden. Gras- en kruidenvegetatie op de hoogste daken trekt insecten aan, wat vleermuizen en gierzwaluwen aantrekt om te nestelen. De zwarte roodstaart maakt gebruik van nestkasten en foerageert op groene daken en boomstammen. De dakakker trekt bijen aan die gewassen in de moestuin bestuiven. De binnentuin met diverse vegetatie trekt insecten en dagvlinders aan. Zanglijsters, merels en putters vinden broedplaatsen in inheemse bomen, terwijl heesters met besjes extra voedsel bieden. Open water in de tuin voegt ecologische waarde toe met libellen en muurflora. Klimop fungeert als waardplant voor rupsen van het boomblauwtje. Vuurdoorn, wilde kamperfoelie en winterjasmijn bieden nectar gedurende het jaar.

Gereguleerd en slim watersysteem

Met het oog op klimaatadaptatie wordt vertraging van de doorstroom van water bereikt door het toepassen van minimale verharding en maximaal groen. Hemelwater wordt naar de daktuinen geleid in een polderdaksysteem. Onder de tuinen wordt een krattensysteem aangebracht om het water op te vangen en te bufferen, die wordt toegepast zodat water gedurende langere tijd vastgehouden kan worden. Het opgevangen water van de hogere daken wordt zichtbaar afgevoerd in het natuurhof.

Locatie

Delft centrum

Opdrachtgever

Kavel Vastgoed

Ontwerp

2023-2024

Partners

Kavel Vastgoed, WAA-TSA, W/E adviseurs, Buro Sant en Co, Buro Stadsnatuur, Hely, Stichting!WOON, Stipo, Van Mierlo, SMe Bouwadvies, VisieTech, Local Joe, Vivid Vision (artist impressions)

Category
Daktuin
Tags
Delft, klimaatadaptief, landschapsarchitectuur, stad, woonomgeving