Dijkversterking Markermeerdijken Stadsstrand Hoorn

Op 8 mei 2019 is het ontwerp voor de dijkversterking Markermeerdijken aan bijna 300 omwonenden en andere belangstellenden gepresenteerd! Het gaat om het zogenaamde Stadsstrand Hoorn, een gebied van in totaal zo’n 130 meter breed en een kilometer lang. De reacties waren veelal positief. ‘Het ziet er professioneler en grootschaliger uit dan dat ik ooit had verwacht’. ,,Het is een heel volwassen strand, heeft de allure van een strand aan de Noordzee.’’ Van een stadsstrand in de combinatie met een oeverdijk als versterking van de bestaande Omringdijk is als sinds 2008 sprake. Wat wethouder Ben Tap betreft grijpt Hoorn nu de kans het Stadsstrand te realiseren. ,,We kunnen het maar één keer goed doen”.

 

De Alliantie Markermeerdijken gaat de komende jaren de dijken tussen Hoorn en Amsterdam versterken. Dat gebeurt op verschillende manieren. Op het deel tussen de schouwburg Het Park en de Galgenbocht bij de Grote Waal is dat met een oeverdijk. Dit is een nieuwe dijk die voor de bestaande monumentale Omringdijk aan de Markermeerzijde wordt aangelegd, waarop het Stadsstrand wordt gecreëerd.

 

Het Stadsstrand wordt gekenmerkt door zachte ‘gouden’ glooiingen van zand waardoor een helder contrast tussen de monumentale Westfriese Omringdijk en de oeverdijk wordt gemaakt. Met de combinatie van deze zachte glooiingen en meanderend water tussen de Omringdijk en het Stadsstrand komt de unieke identiteit en cultuurhistorische waarde van de Omringdijk tot zijn recht.

 

Het Stadsstrand wordt de plek waar je kunt spelen, wandelen, fietsen, zonnen, sporten, een kop koffie kan drinken of gewoon lekker kunt liggen na een duik in het Markermeer. In het water duiken kan straks vanaf een duiksteiger bij de strekdam ter hoogte van de Galgenbocht. Door zijn morfologie, het gebruik van een rijke variatie aan vegetatie en de aanwezigheid van fiets- en wandelpaden wordt het Stadsstrand niet alleen aantrekkelijk voor strandgangers op warme dagen, maar vormt het een uniek recreatiegebied waar wandelaars en fietsers het hele jaar van kunnen genieten.

 

Vanaf de bestaande Omringdijk komen er twee bruggen naar het Stadsstrand: een brug voor voetgangers, fietsers en auto’s ter hoogte van de Galgenbocht en een voetgangersbrug. Vanaf de binnenstad kan men direct ten westen van de schouwburg naar het strand toe. Daar komt een verbinding voor auto’s, fietsers en voetgangers. Er is voldoende parkeergelegenheid voor de bezoekers van het Stadsstrand. De permanente parkeerplaatsen  komen nabij de schouwburg (250 plekken) en nabij de Galgenbocht (120 plekken). Alleen op piekdagen kunnen in het tussengebied ook auto’s parkeren (130 plekken). De auto’s zijn niet dwars op de rijbaan geparkeerd, maar gegroepeerd in ‘parkeerkoffers’. Door deze indeling en de glooiingen nabij de parkeerkoffers gaan de auto’s meer op in de omgeving en zijn ze minder zichtbaar.

 

De Alliantie Markermeerdijken zal later dit jaar beginnen met het opspuiten van de oeverdijk. Eind 2021 zal de aanleg van het Stadsstrand starten. In de zomer van 2022 kunnen de badlakens worden uitgerold!

Locatie

Hoorn

Oppervlakte

ca. 130.000 m2

Opdrachtgever

Gemeente Hoorn

Ontwerp

2017 - huidig

Realisatie

2019 - 2022

Samenwerking

Alliantie Markermeerdijken

Category
Landschap