Eemplein Amersfoort

Amersfoort heeft een nieuw centrum gerealiseerd buiten de binnenstad. Bij deze nieuwe ontwikkeling hoort het Eemplein waar verschillende functies samen komen. Op het Eemplein zijn onder andere een bioscoop, supermarkt en retail geplaatst. Onder een gedeelte van het plein zit een parkeergarage. De opgave was een bruikbaar plein te realiseren wat een kern zou gaan vormen in het nieuwe centrumgebied.

 

Voor Buro Sant en Co was het duidelijk dat het een plein aan de Eem moest zijn. De link met water mocht niet ontbreken in het ontwerp. Daarnaast moest het één bruikbare ruimte zijn, waar alle functies tot hun recht zouden komen. Een ‘kamerbreed tapijt’ werd als uitgangspunt gekozen voor de ontwerpstijl. Een mooi lijnenspel moest de verbinding zijn, die een hoogwaardige kwaliteit moest opleveren. Omdat er meerdere functies op het plein toegepast zouden worden werd gekozen voor een multifunctioneel gebruik van de ruimte. Dat zowel geschikt zou zijn voor alledaags gebruik als een evenemententerrein. De uitdaging lag in het creëren van een fijne verblijfsplek in een grote ruimte.

 

De visie werd vertaald door een uniek patroon in de bestrating te kiezen uitgevoerd in klein natuursteen. Dit patroon verbind het gehele plein en vind zijn inspiratie bij het stromende water van de Eem. Doordat het plein erg ingesloten is door gebouwen kon het benaderd worden als huiskamer van het nieuwe centrum waarbij het patroon het kamertapijt is. Verspreid over dit patroon staan de bomen en lantaarnpalen als het kamermeubilair. Om sommige bomen is een zitrand geplaatst zodat dit de ‘banken’ van het plein vormen. Rond de cluster bomen bij de Eem zijn er fietsnietjes rond de bomen geplaatst. Het meubilair brengt de menselijke maat terug in de grote vlakte van het Eemplein. Om de parkeergarage betaalbaar te houden werd een deel ervan opgetild wat een hoogteverschil in het plein bracht. Dit is verwerkt door een trap te plaatsen die net een afwijkende richting heeft ten opzichte van de muur.

 

De pleinvloer is vervaardigd van lichte en donkere Portugees granietkeitjes, gestraat in wild-verband. Deze manier van bestraten kan worden toegepast door de keuze van onregelmatige steenvormen: vierkant, vijfhoekig, trapeziumvormig, etc. Deze kleine stenen zijn vervaardigd van restproducten uit de granietgroeven en zijn daarmee dubbel duurzaam. In het hellende vlak loopt in de dwarsrichting om de tien meter een lijngoot die een omkeer-effect op de bestrating teweegbrengt. Opvallende schuine verlichtingselementen, de evenementenverlichting, zijn geïntegreerd in de tribunetrap. Bescheiden masttoparmaturen zijn geplaatst in de gevelzones. Op het plein is een serie ‘graslenzen’ ontworpen met een diameter van ca 8 meter, voorzien van een zitrand rondom. In de lenzen zijn Parottia persica-bomen geplant. Door de verhoogde lensvorm is er voldoende wortelruimte bovenop de parkeergarage gecreëerd voor de Parottia’s. Buiten de contouren van de parkeergarage zijn Acer saccharinums in de volle grond geplant.

Locatie

Amersfoort

Oppervlakte

10.000 m2

Opdrachtgever

Gemeente Amersfoort

Ontwerp

2005 - 2011

Realisatie

2011 - 2012

Budget

2.5 miljoen euro

Categorie
Plein
Tags
Pleinen