• buro-sant-en-co-landschapsarchitectuur-stadsplein-capelle aan den ijssel-plein-herinrichting-groen-water-klimaatadaptief-schetsontwerp-model liniair-impressie-

Stadsplein, Capelle aan den IJssel

Gemeente Capelle aan den IJssel is bezig om het Stadsplein nieuw leven in te blazen. Het bestaande plein is grauw en ongezellig door onder meer het verhoogde metrospoor over het plein. En door de omliggende bebouwing komt het plein niet tot zijn recht. Het ontbreekt er aan verblijfskwaliteit, waardoor passanten er slechts voor het nodige komen en gaan.


Huiskamer
De gemeente wil meer ruimtelijke kwaliteit creëren, zodat er levendigheid en gezelligheid ontstaat. Het plein wordt de huiskamer van Capelle aan de IJssel, waar het goed toeven is voor de bewoners en bezoekers. Groen en water zullen daarbij een grote rol krijgen.


Publiekskeuze
Buro Sant en Co heeft op verzoek twee ontwerpplannen gemaakt. Eén plan is erop gericht om in het Stadsplein stad en landschap bij elkaar te brengen. Het andere plan maakt het Stadsplein een stedelijk landschap waar genieten verblijven en ontmoeten centraal staan. De gemeente Capelle betrekt de de bewoners bij de plannen door de mensen gelegenheid gegeven om een virtuele rondgang te maken door de twee ontwerpen. Met behulp van een virtual reality viewer kon men in het 3D model de beide ontwerpscenario’s beleven. Ook kan men via een website dezelfde virtuele tour maken en kunnen de bewoners een stem uitbrengen voor hun favoriete ontwerp.

 

In de media
Algemeen Dagblad 26 oktober 2017: Capellenaren kiezen nieuw Stadsplein met strakke lijnen

2 SANTENCO SO-Stadsplein Capelle-Model Liniair-PLANTEKENING
Locatie

Capelle aan den IJssel

Oppervlakte

---

Opdrachtgever

Gemeente Capelle aan den IJssel

Ontwerp

2017- 2018

realisatie

2019

Budget

----

Category
Plein
Tags
Stadsplein