Julianakazerne , Den Haag - Buro Sant en Co
Buro Sant en Co, ontwerpbureau, landschapsarchitect, Edwin Santhagens, ontwerpopgaven, landschapsarchitectuur, stedenbouw,het stedelijke landschap, functionaliteit, kostenbewust, duurzaam, maakbaar, context, genius loci, historisch, maatschappelijk, landschappelijk, conceptueel, schoonheid
19206
single,single-portfolio_page,postid-19206,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,paspartu_enabled,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
  • Artist impression Julianakazeren 720_1440x960
  • artist impression Julianakazerne airview

Julianakazerne, Den Haag

Landschappelijke context
De Julianakazerne te Den Haag is prachtig gelegen in de landgoederenzone van Clingendael en Oosterbeek. De kazerne ligt ook daadwerkelijk als een landgoed los van de bebouwde kom in het groen. Het landschapsontwerp vertoont verwantschap met de groenkwaliteiten van het nabij gelegen Haagse Bos met het voorname Huis ten Bosch, landgoed Clingendael, park Oosterbeek, natuurgebied Meijendel en duinnatuurgebied Berkheide.


Transformatie

Het complex wordt het komende jaar getransformeerd van een gesloten kazerneterrein naar een open leefgebied met hoogwaardige herenhuizen en een monumentale tuin die past bij zijn omgeving en het chique woonmilieu.

De landschappelijke kwaliteit van de tuin wordt zoveel als mogelijk in stand gehouden. De open plekken in de buitenrand van het complex worden beplant met een losse strooiing van bomen om de rand als geheel meer kwaliteit te geven en het accent van open plek in het landgoederenbos te versterken. Nieuwe paden zijn rechte lijnen, structuren in de tuin zijn simpel maar krachtig.

Collectief versus privé

Het terrein rondom wordt gezien als een collectieve tuin. Om de gebouwcomplexen komt een plint die het onderscheid maakt tussen privé en collectief. Langs de buitenzijde is de plint open en maakt het optimaal contact met de collectieve tuin.


Monumentaal karakter

De middenhof wordt groener en strakker vormgegeven. Door de strakheid is de monumentaliteit van de oorspronkelijke bestemming waarneembaar. Er wordt een contrast gemaakt tussen lommerrijkheid en het strakke carré. In de centraal hof gelegen komt een compact groenelement met robuuste zitrand dat bijdraagt aan een prettige groene leefomgeving met een menselijke maat. Voor de verharding van de binnenhof worden de bestaande klinkers zo veel mogelijk hergebruikt.

Buro-sant-en-co Julianakazerne DO plan_licence cropped
artist impression Julianakazerne airview
Artist impression Julianakazeren 720_1440x960
Locatie

Den Haag

Oppervlakte

--

Opdrachtgever

Zinc Real Estate

Ontwerp

2017

Realisatie

2018-

Budget

-

Categorie
Tuin
Tags
herenhuizen, landgoederen, landgoedvilla, transformatie kazerneterrein