Voorzieningencluster Roombeek Enschede

Buro Sant en Co heeft de bevoorrechte positie gehad om in opdracht van de gemeente Enschede te werken aan de fysieke wederopbouw van de vuurwerkrampwijk Roombeek. De missie was niet alleen het ontwerpen van pakkende plannen maar vooral ook het creëren van draagvlak onder de voormalige en toekomstige bewoners. De wijk is, mede door de hoge emotionele lading, in een open dialoog met de bevolking herbouwd. Opmerkelijk is de grote inbreng van deze bewoners tijdens het ontwerpproces evenals die van beheerders en aannemers. Dit heeft geleid tot groot enthousiasme voor het ontwerp en een straatbeeld dat op het netvlies blijft hangen.

 

Het Voorzieningencluster is het functionele hart van Roombeek. Een aantal lagere scholen is van grote invloed op het gebruik van de openbare ruimte. Deze centrale plek is opgevat als een ‘urban campus’: Een mix van stedelijke functies in een hoge dichtheid, vormgegeven in een losse landschappelijke setting. Kenmerkend is het contrast tussen het stelsel van informele scharrelruimtes met een losse boomstructuur versus de compacte schoolpleintjes omzoomd door strakke ligusterhagen.

 

De renbaan is onderdeel van de ‘urban campus’. ‘s Ochtends en ‘s middags fungeert deze renbaan als kiss and ride zone. Er is plaats voor zo’n 60 auto’s. De renbaan is met name bedoeld voor schoolkinderen. Tijdens schooltijd ligt het primaat bij hen, na schooltijd is de campus ook bedoeld voor buurtgebruik.

Locatie

Enschede

Oppervlakte

17.000 m2

Opdrachtgever

Gemeente Enschede

Ontwerp

2006 - 2007

Realisatie

2007 - 2008

Budget

3.4 miljoen euro

Prijzen

Gouden Piramide 2007

Categorie
Campus
Tags
campus, enschede