• buro-sant-en-co-landschapsarchitectuur-Yuncheng
  • 2014-10-23 render Area 1 Sant en Co FINAL

Transformatie aan de Gele Rivier

Yuncheng

Dit project in China is onderdeel van een masterplan voor de transformatie van een 2000 jaar oud agrarisch landschap in een nieuwe landgoederenzone met een landbouw demonstratiegebied. Het masterplan is gericht op de ontwikkeling van landgoederen met een gevarieerde stijl. Elke ‘kasteeltje’ heeft zijn eigen landgoedachtige tuin en wordt gebruikt als een tweede huis, vergelijkbaar met landhuizen uit de voorgaande eeuwen in de westerse wereld. Het project is typisch voor de migratie van de nieuwe rijke Chinese bovenklasse van de vuile stad naar een relatief schoon buitengebied. Deze nieuwe landgoederen betekenen een vernieuwing in de landbouw en verbetering van gewassen. In het voorgaande masterplan ging men uit van het uitvlakken van het terrein. Door de hoogteverschillen en de wadi’s in dit gebied is bij het ontwerp uitgegaan van het bestaande landschap en wegennetwerk. Er zijn een vijftal ontwerpen gemaakt voor zo’n ‘kasteeltje’ en de omliggende landbouw. In een deel van dit masterplan is een themapark ingepast. In dit park staat de ontwikkeling van landbouwgrond centraal met nieuwe technologie, nieuwe gewassen en bloemen, maar waar ook traditionele teelt wordt tentoongesteld. Het nieuwe uiterlijk van het gebied zal kleurrijk zijn. Dat maakt het voor mensen zeer aantrekkelijk om te bezoeken, hun vrije tijd te besteden, te leren en prettig om in te leven.


Landgoedvilla als verkapte boerderij
De wensen van de opdrachtgever zijn vergelijkbaar met het ontstaan van landgoederen in de 17 de eeuw in Nederland en de Palladio villa’s uit de 14e eeuw. In de tijd van Palladio werd de Po vallei herverkaveld ten gunste van de nieuwe rijken uit Venetië. Zij ontvluchtten ‘s zomers het vieze Venetië en gingen voor die periode buiten de stad wonen in een ‘board kartonnen’ landhuis dat eigenlijk een verkapte boerderij was. De landeigenaar genoot van de agrarische idylle en van de opbrengsten van het land en de boeren in dienst waren verzekerd van inkomsten en onderdak.
Deze vergelijking ligt ten grondslag aan dit plan. De boeren uit het gebied worden daarmee tuinman of komen in loondienst. De boeren villa opereert als een boerderij maar is tegelijkertijd een vakantievilla.


Coöperatie

De verschillende deelgebieden ontstaan door hun specifieke ligging en kavelmaat. Het huidige beeld van laagwaardige en goedkope groente en fruit wordt omgezet naar een specifieker aanbod. Door het aanleggen van thema’s kunnen verschillende kavels gaan samenwerken. Zo’n coöperatie kan dan een concurrerende positie ontwikkelen.


Agrarisch demonstratiepark
In het zuidelijk deel van het plangebied wordt het agrarische demonstratiepark ingepast. In dit park staat de ontwikkeling van landbouwgrond centraal met nieuwe technologie, nieuwe gewassen en bloemen, maar waar ook traditionele teelt wordt tentoongesteld. In dit gebied kunnen mensen een wandeling maken langs de verschillende thema’s en  lokaal geteelde gewassen eten, zoals de lotuswortels. Deze gewassen en ook vleesproducten kunnen worden gekocht.

buro-sant-en-co-landschapsarchitectuur-Yuncheng-locatie2_standpunt_2_view to glasshouse restaurant nightview2_ANDREW1
Locatie

Yuncheng

Oppervlakte

ca. 370 ha

Opdrachtgever

Mr. Dong

Ontwerp

Voorlopig ontwerp

Realisatie

-

Budget

410 miljoen yuan

Categorie
Landschap
Tags
agrarisch demonstratiegebied, boerderij, China, landgoedvilla, landschap, Yuncheng