Op zoek naar Park op het Cromvlietplein Den Haag

Het Cromvlietplein in de Haagse buurt Molenwijk is aan vernieuwing toe. Het is een leuke plek in de wijk met koeien, volkstuintjes en speelgelegenheid dat intensief gebruikt wordt. Tegelijkertijd oogt het grauw, met veel asfalt, brede stenige stoepen en bovenal het plein is tot de rand toe vol geprogrammeerd en daardoor ontoegankelijk. De vraag is: ‘waar is het park?’. De ambitie van de gemeente Den Haag is om het leefklimaat aangenamer te maken en de uitstraling te verbeteren. Bedoeling is om door een volledige herinrichting Cromvlietplein te transformeren tot een bruisend stadspark, Cromvlietpark. Bij dit project blijkt participatie onmisbaar.

De herinrichting wordt niet bepaald door de gemeenteambtenaren maar door de bewoners zelf. Zij bepalen hoe het gaat worden. Om die reden ging Buro Sant en Co de afgelopen tijd namens de gemeente Den Haag de wijk in. Via een bewonersavond, maar ook overdag door gesprek aan te gaan, door te wandelen in de wijk, aan tafels en stoelen bij de speciaal ingerichte keet en overleg met de verschillende verenigingen werd informatie uitgewisseld. Bij een maquette, en met papier en stiften bij de hand, vonden gesprekken plaats en vond uitwisseling van ideeën voor verbetering plaats.

Speciaal aan deze participatie is de combinatie die wordt gelegd met ondernemers in de wijk. Gezocht wordt naar ondernemers die willen bijdragen aan de realisatie van het park maar ook aan de verlevendiging van het park door het ontwikkelen van bedrijfjes die voor en door het park kunnen bestaan zoals een theeschenkerij, zonnepitten productie of melk voor de buurt. Stephen Tas, landschapsontwerper van Buro Sant en Co:  “Ook de kinderen hadden spannende ideeën, maar of dat zwembad hier komt is nog de vraag.”

20170926_171008

De contactmomenten hebben waardevolle informatie opgeleverd en originele ideeën. Er leeft bij de bewoners in ieder geval de behoefte om de kwaliteit van de leefbaarheid te verbeteren. Dit zorgt ook voor verbinding binnen de wijk en met de rest van Laakkwartier. Het publiek was geïnteresseerd vanwege de aandacht die er voor hun omgeving was.

Geen reactie's

Geef een reactie