Van Leeuwenhoekpark Delft

Buro Sant en Co pitcht voor het Van Leeuwenhoekpark Delft

Some you win some you lose …

Buro Sant en Co heeft gepitcht voor het Van Leeuwenhoek Park in Delft.  Helaas zijn we niet als eerste geëindigd met de pitch voor het schetsontwerp bij de gemeente Delft. Omdat we trots zijn op ons plan delen we graag hoe Antoni van Leeuwenhoek ons inspireerde.

Het park bestaat uit twee smalle stroken boven op een tunnelbak van de spoorwegen. Uitgangspunt van het ontwerp is de microscopische kleine wereld, groot gemaakt door Van Leeuwenhoek. De strook is verdeeld in acht omhaagde tuinen, ieder met een eigen thematiek. De tuinen zijn verbonden door een slingerpad dat met een spectaculaire brug de parkdelen aan weerszijden van de verkeersader Ireneboulevard aaneen smeedt. Bij het station wordt de parkentree voorzien van een monumentale ‘Delftsblauwe’ pergola die op bijzondere wijze de grens tussen het stationsplein en het park definieert.

Het park wordt ingericht als ecologisch kerngebied met rijke variatie aan verschillende soorten beplanting (vaste planten, struiken en bomen) die positief uitwerkt voor de lokale biodiversiteit. Het park kent een losse boomstructuur met een afwisseling van open en dichtere stukken. De gehele beplanting samen is bijzonder geschikt voor kleine stadsnatuur (kleine zoogdieren, vogels en insecten). Met ons ontwerp en onze beplantingskeuze voor het Leeuwenhoekpark spelen we ook in op hitte-stress windhinder en waterproblematiek. Door deze maatregelen wordt het lokale klimaat positief beïnvloed: minder last van wind, hitte, water of droogte. Met andere woorden; het Van Leeuwenhoekpark is een klimaat-adaptief park.

Uit het jury-rapport: ‘’Het ontwerp van Sant en Co bestaat uit diverse kamers met (thematische) tuinen, die verbonden wordt door een kronkelende looproute midden door het Park. Het ontwerp levert daarmee een fantasierijk en verleidelijk beeld op. De Delftse identiteit én de ecologische meerwaarde van dit ontwerp zijn nadrukkelijk aanwezig.’’

Team: Buro Sant en Co i.s.m. TNO | SmitsRinsma

Kijk voor meer informatie over het ontwerp op de Van Leeuwenhoekpark projectsite.

 

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.