Grensverleggende ideeën voor optoppen in de binnenstad van Rotterdam in ‘Licht Verdicht’

Vorige week verscheen de BNA publicatie ‘Licht Verdicht’. Daarin komen zeven ontwerpvoorstellen aan bod voor optoppen in de binnenstad van Rotterdam. Buro Sant en Co maakte deel uit van een ontwerpteam samen met ZZDP Architecten, ABT en TRNDMRKR. Het team onderzocht de mogelijkheden voor optoppen voor de Rotterdamse Lijnbaanlocatie Lumière. Het thema van dit ontwerpend onderzoek was ‘overlappende patronen’.

Wonen in het hart van de stad, midden in de stedelijke ‘vibe’, is weer in. Dat betekent dat steden voor een uitdagende verdichtingsopgave staan. Zo ook Rotterdam. In Licht Verdicht, een onderzoek naar verdichten door optoppen, keken zeven multidisciplinaire ontwerpteams hoe zij de Rotterdamse binnenstad letterlijk naar grotere hoogte kunnen brengen.


Nieuwe ruimte creëren boven op bestaande reuzen
Het initiatief voor dit onderzoek kwam van architect Marc Ibelings. In plaats van slopen was zijn idee om voort te bouwen op bestaande bouw. Voor het onderzoek kwamen drie Rotterdamse locaties in aanmerking die bekend staan om architectuurhistorisch erfgoed uit de wederopbouwperiode; de voormalige bioscoop Lumière aan de Lijnbaan, Weenapoint, GGD en Keuringsdienst van Waren. De ontwerpvoorstellen houden sterk rekening met de karakteristiek en het klimaat van de Rotterdamse binnenstad. De zeven multidiciplinaire ontwerpteams laten Rotterdam boven zichzelf uitstijgen.

Lees zelf over de inspirerende ideeën. Het boek is verkrijgbaar bij de BNA.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.