buro-sant-en-co-landschapsarchitectuur-stationsplein-oost-utrecht-centraal station-ontwerp-herinrichting-fietsparkeerkelder-groendak-ector hoogstad

Fase 1 van Stationsplein Oost in Utrecht opgeleverd

Vorige week is fase 1 van Stationsplein Oost opgeleverd. Op feestelijke wijze, onder tromgeroffel en ballonnen, opende Utrechtse wethouder Victor Everhardt het eerste gedeelte van het Stationsplein. Het plein is ontworpen door Buro Sant en Co landschapsarchitectuur.

Buro Sant en Co is samen met Ector Hoogstad Architecten verantwoordelijk voor het opstellen van de stedenbouwkundige randvoorwaarden, de beeldkwaliteit voor de gevels en de publieke ruimte en de detaillering tot een definitief maaiveldontwerp.

De opgave was het ontwerpen van een nieuw herkenbaar plein voor het Centraal Station op een verhoogd maaiveld, waaronder 12.500 fietsparkeerplaatsen kwamen; ’s werelds grootste fietsenstalling! Het Stationsplein vormt de schakel tussen het station en de binnenstad. De idee achter het plein is dat het zich niet beperkt tot het verhoogde plein, het feitelijke stationsplein, maar zich uitstrekt als ‘Stationsallee’, de verbinding tussen drie belangrijke oost-west routes in de stad.

Stationsplein Oost is nog niet volledig gereed maar de komende maanden wordt hard gewerkt aan de voltooiing.
Lees meer over het ontwerp Stationsplein Oost in Utrecht.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.