Van Leeuwenhoekpark Delft - Buro Sant en Co
Buro Sant en Co, ontwerpbureau, landschapsarchitect, Edwin Santhagens, ontwerpopgaven, landschapsarchitectuur, stedenbouw,het stedelijke landschap, functionaliteit, kostenbewust, duurzaam, maakbaar, context, genius loci, historisch, maatschappelijk, landschappelijk, conceptueel, schoonheid
18191
single,single-portfolio_page,postid-18191,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,paspartu_enabled,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
  • Van Leeuwenhoekpark Delft

Van Leeuwenhoekpark Delft

Het Van Leeuwenhoekpark is gelegen in Delft, tussen de binnenstad, het station en het nieuwe Delft en neemt hiermee een centrale positie in de stad in. Het is een langgerekte groene ontmoetingsruimte, de groene ruggengraat van het toekomstige Van Leeuwenhoekkwartier en een visitekaartje voor de gehele stad.

 

Vanwege de zeer beperkte maten van het park zal het nooit een écht stadspark worden. Om de bezoeker in zijn beleving toch een groots en gevarieerd park te bieden, stellen we een park voor opgebouwd uit een opeenvolging van acht tuinkamers. Iedere tuinkamer is kleinschalig ingericht, heeft een prettig verblijfsklimaat, en gaat waar mogelijk een relatie aan met belendende gebouwen zodat die gebouwen als het ware met hun voeten in het park staan.. De tuinkamers zijn omzoomd door lage Zeeuwse hagen; zij geven structuur aan het park en geven, naast beschutting, ook menselijke maat aan de verschillende tuinkamers. Alle kamers zijn met elkaar verbonden door een slingerpad. Ter hoogte van de Ireneboulevard (de ‘negende’ kamer) wordt dit slingerpad een opmerkelijke slingerbrug zodat ook deze ‘parkway’ meedoet in de beleving van het park. Met deze unieke brug worden de beide parkdelen op een spectaculaire manier met elkaar verbonden. Een verbinding is essentieel om van de twee parkdelen een eenheid te maken. Bij het station wordt de parkentree voorzien van een monumentale ‘Delftsblauwe’ pergola die uitnodigt voor een parkbezoek maar ondertussen ook de grens tussen het stationsplein en het park definieert.

 

Antoni van Leeuwenhoek is de naamgever van het park. Hij maakte hele kleine dingen groot, en het onzichtbare zichtbaar. Ons parkontwerp is hierop geïnspireerd. Het thema ‘uitvergroten’ is leidmotief geweest voor de inrichting van de tuinkamers; elke tuinkamer is de verbeelding van de microscopische wereld. Zo is er bijvoorbeeld een ‘rode bloedcellen-tuin, een microbentuin, een schimmeltuin, een spermatozoïdentuin, een spierweefseltuin en een tuin geïnspireerd op de celstructuur van plantenstengels. Ook de vormgeving van het slingerpad en de pergola heeft hier alles mee te maken.

 

Het park wordt ingericht als ecologisch kerngebied met rijke variatie aan verschillende soorten beplanting (vaste planten, struiken en bomen) die positief uitwerkt voor de lokale biodiversiteit. Het park kent een losse boomstructuur met een afwisseling van open en dichtere stukken. De gehele beplanting samen is bijzonder geschikt voor kleine stadsnatuur (kleine zoogdieren, vogels en insecten). Met ons ontwerp en onze beplantingskeuze voor het Leeuwenhoekpark spelen we ook in op hitte-stress windhinder en waterproblematiek. Door deze maatregelen wordt het lokale klimaat positief beïnvloed: minder last van wind, hitte, water of droogte. Met andere woorden; het Van Leeuwenhoekpark is een klimaat-adaptief park.

 

Het Van Leeuwenhoekpark is ontworpen als stedelijke leisure-ruimte/city lounge waar je even uit de drukte van alledag weg kunt zijn; ontspannen en inspannen, met je krant in de zon, op een bank of op een terras, ontmoeten, spelen, wandelen, recreëren. Ons plan is vervaardigd i.o.v. gemeente Delft en was één van de drie ingediende plannen. Helaas is ons plan niet als meest favoriet geëindigd. Wel was er veel waardering voor ons ontwerp, zie hieronder een citaat uit het jury-rapport: ‘’Het ontwerp van Sant en co bestaat uit diverse kamers met (thematische) tuinen, die verbonden wordt door een kronkelende looproute midden door het Park. Het ontwerp levert daarmee een fantasierijk en verleidelijk beeld op. De Delftse identiteit én de ecologische meerwaarde van dit ontwerp zijn nadrukkelijk aanwezig.’’

buro-sant-en-co-landschapsarchitectuur-van leeuwenhoekpark-delft-stadspark-dakpark-klimaatadaptief-ecologie-stationsplein-pergola-ontwerp
buro-sant-en-co-landschapsarchitectuur-van leeuwenhoekpark-delft-stadspark-dakpark-klimaatadaptief-ecologie-ontwerp-plantekening
buro-sant-en-co-landschapsarchitectuur-van leeuwenhoekpark-delft-stadspark-dakpark-klimaatadaptief-ecologie-ontwerp-plantekening-2
buro-sant-en-co-landschapsarchitectuur-van leeuwenhoekpark-delft-stadspark-dakpark-klimaatadaptief-ecologie-ontwerp-doorsnede-2
buro-sant-en-co-landschapsarchitectuur-van leeuwenhoekpark-delft-stadspark-dakpark-klimaatadaptief-ecologie-city lounge-ontwerp
buro-sant-en-co-landschapsarchitectuur-van leeuwenhoekpark-delft-stadspark-dakpark-klimaatadaptief-ecologie-ontwerp-doorsnede
buro-sant-en-co-landschapsarchitectuur-van leeuwenhoekpark-delft-stadspark-dakpark-klimaatadaptief-ecologie-ontwerp-plantekening-1
buro-sant-en-co-landschapsarchitectuur-van leeuwenhoekpark-delft-stadspark-dakpark-klimaatadaptief-ecologie-irene boulevard-brug
buro-sant-en-co-landschapsarchitectuur-van leeuwenhoekpark-delft-stadspark-dakpark-klimaatadaptief-ecologie-ontwerp-doorsnede-1
buro-sant-en-co-landschapsarchitectuur-van leeuwenhoekpark-delft-stadspark-dakpark-klimaatadaptief-ecologie-ontwerp-plantekening-3
buro-sant-en-co-landschapsarchitectuur-van leeuwenhoekpark-delft-stadspark-dakpark-klimaatadaptief-circulair-watersysteem-ontwerp-doorsnede-3
buro-sant-en-co-landschapsarchitectuur-van leeuwenhoekpark-delft-stadspark-dakpark-klimaatadaptief-ecologie-ontwerp-plantekening-4
Locatie

Delft

Oppervlakte

ca. 30.000 m2

Opdrachtgever

Projectbureau Spoorzone Delft | Gemeente Delft

Prijsvraag

2016 - 2017

Budget

ca. 3 miljoen euro

Samenwerking

TNO | SmitsRinsma

Categorie
Park
Tags
duurzaam, innovatief, klimaatadaptief, parken, Van Leeuwenhoekpark Delft