'Licht Verdicht' Rotterdam - Buro Sant en Co
Buro Sant en Co, ontwerpbureau, landschapsarchitect, Edwin Santhagens, ontwerpopgaven, landschapsarchitectuur, stedenbouw,het stedelijke landschap, functionaliteit, kostenbewust, duurzaam, maakbaar, context, genius loci, historisch, maatschappelijk, landschappelijk, conceptueel, schoonheid
19412
single,single-portfolio_page,postid-19412,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,paspartu_enabled,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

‘Licht Verdicht’, Lumière, Rotterdam

Ontwerpend onderzoek ‘Licht Verdicht’ Lumière Rotterdam
Buro Sant en Co heeft onderzoek gedaan naar oplossingsrichtingen en strategieën voor de transformatie van het Lumièregebied op de Rotterdamse Lijnbaan. In samenwerking met ZZDP architectenABT en TRNDMRKR kwam inspirerend ontwerp tot stand.

 

Optoppen van bestaande gebouwen 
‘Licht verdicht’ is de naam van het ontwerpend onderzoek dat gaat over optoppen van bestaande gebouwen op drie binnenstedelijke locaties in Rotterdam. Het ging om een gezamenlijk initiatief van Cluster Stadsontwikkeling van de gemeente Rotterdam en BNA Onderzoek. Na een oproep keken zeven interdisciplinaire ontwerpteams in samenwerking met de stakeholders naar mogelijkheden voor lichte optoppingen op drie bestaande gebouwen in Rotterdam: Lumière – Lijnbaan, GGD / Keuringsdienst van Waren aan de Schiedamsedijk en Weenapoint aan het Kruisplein.

 

Lumière Rotterdam
Ontwerplocatie Lumière, de plek van de toenmalige bioscoop, ligt verscholen achter het druk bezochte kernwinkelgebied van de Lijnbaan. Naoorlogse expeditiestraten worden begrensd door de Cityflat van architect Maaskant, laagbouw en verscheidene achterkanten. Ondanks de relatief jonge leeftijd, kennen deze naoorlogse gebouwen al een bewogen geschiedenis, zoals de voormalige Baja Beach club en voormalige bioscoop Lumière. Vele Rotterdammers zochten er hun vertier. Vandaag de dag ligt de locatie nog altijd in het hart van de dynamische binnenstad; er wordt gesport in de bioscoop en wordt de Baja al enige tijd ingezet voor pop-up initiatieven en kleine festivals. Op het binnenterrein komt deze bonte verzameling gebouwen samen en vormen ze een uniek daklandschap: een luwe open plek te midden van de stedelijke dynamiek. Het optop-potentieel ligt er voor het oprapen, maar hoe ziet deze wondere wereld er straks uit? En hoe verhoudt dit zich tot de monumentale Cityflat? Welke uniek woonmilieu levert dit op? Deze locatie vraagt om een integrale visie op het binnenterrein.

 

Het ontwerp
Na een trendanalyse is een goed beeld ontstaan van de gebruikersgroepen met betrekking tot wonen werken en ontspannen. Voor het ontwerp betekende dit veel aandacht voor onderscheidend wonen, ecologie, shared facilities en infrastructuur. Meer over het ontwerp wordt in 2017 gepubliceerd in een speciale uitgave van BNA Onderzoek.

 

Lees de achtergrond van ons ontwerp. 

 

Lees meer over ‘Licht Verdicht’

buro-sant-en-co-landschapsarchitectuur-licht-verdicht-lumiere-rotterdam-1
Locatie

Rotterdam

Opdrachtgever

Gemeente Rotterdam | BNA Onderzoek

Ontwerp

2016

Categorie
Onderzoek, Rotterdam, Stad
Tags
lijnbaan, ontwerpend onderzoek, verdichting