Kernwinkelgebied Veenendaal - Buro Sant en Co
Buro Sant en Co, ontwerpbureau, landschapsarchitect, Edwin Santhagens, ontwerpopgaven, landschapsarchitectuur, stedenbouw,het stedelijke landschap, functionaliteit, kostenbewust, duurzaam, maakbaar, context, genius loci, historisch, maatschappelijk, landschappelijk, conceptueel, schoonheid
18579
single,single-portfolio_page,postid-18579,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,paspartu_enabled,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
  • buro-sant-en-co-landschapsarchitectuur-veenendaal-winkelgebied-bovenaanzicht-hoofdstraat-vogelvlucht-inzoom
  • buro-sant-en-co-landschapsarchitectuur-veenendaal-winkelgebied-langelijnen fijnekorrel
  • buro-sant-en-co-landschapsarchitectuur-veenendaal-winkelgebied-hoofdstraat-winkelgebied
  • buro-sant-en-co-landschapsarchitectuur-veenendaal-winkelgebied-bovenaanzicht-scheepjeshof-totaal

Kernwinkelgebied Veenendaal

De dorpsstructuur van Veenendaal werd vanouds bepaald door het herkenbare patroon van de veenkolonie van vroeger; lange lijnen met daarlangs woningen. Aan het begin van de 20e eeuw groeide Veenendaal  snel en werden er vele straten en wijken bijgebouwd. Door toenemend verkeer werd de centrale Hoofdstraat een belangrijke verkeersader. Door ontwikkelingen in de infrastructuur maar ook in de maatschappij werd het centrum van Veenendaal in de jaren ’80 een winkelgebied voor voetgangers en fietsers. De straten werden ingericht in de stijl van die periode en recenter werd ook de markt heringericht. Die ontwikkelingen hebben hun tol geëist voor de kwaliteit van de openbaar ruimte. De samenhang ontbrak en de inrichting maakte een rommelige indruk.

 

Comfortabel kernwinkelgebied
Het centrum  is gebaat bij comfortabel winkelen. Het winkelgebied is obstakelvrij gemaakt en goed te belopen voor de voetgangers. Echter, winkelen is niet meer alleen langs de winkels scharrelen, het is ook verblijven en verpozen. De buitenruimte moest naast overzichtelijkheid ook verblijfskwaliteit bieden, een prettige schaal, riante zitgelegenheid en terrassen. Zo ontstaat er een levendig straatbeeld. Daarnaast zal het ontwikkelen van wonen boven de winkels ook bijdragen aan de levendigheid en de sociale controle, ook na winkeltijden.

 

Ontwerp
De herinrichting volgt de karakteristieke structuur van Veenendaal; lange lijnen en een fijne korrel. Er is eenheid in materiaal dat past bij Veenendaal: ingetogen, duurzaam en hoogwaardig. Er zijn accentverschillen gemaakt in inrichting op de verschillende plekken. De buitenruimte heeft nu weer een heldere zonering met een prachtige natuurstenen loper in het midden. Deze multifunctionele loper functioneert in de ochtend- en avonduren als fietspad, overdag als loopzone en op vrijdag is als  het domein van de markt. Een mooi staaltje van meervoudig ruimtegebruik. De verblijfskwaliteit is verhoogd en er is een hoogwaardig groenstructuur aangeplant met Hollandse iepen, die voor de nodige verkoeling zorgt cq hittestress tegengaat. De aandacht blijft voor kleinschalige bebouwing met een eigen expressie en wonen boven winkels wordt verder gestimuleerd.

buro-sant-en-co-landschapsarchitectuur-veenendaal-winkelgebied-hoofdstraat-winkelstraat-herinrichting
buro-sant-en-co-landschapsarchitectuur-veenendaal-winkelgebied-terrassen
buro-sant-en-co-landschapsarchitectuur-veenendaal-winkelgebied-langelijnen fijnekorrel
Locatie

Veenendaal

Oppervlakte

ca. 200.000 m2

Opdrachtgever

Gemeente Veendaal

Ontwerp

2001 - 2007

Realisatie

2006 - 2010

Budget

7.5 miljoen euro

Categorie
winkel | straat
Tags
convenience, kernwinkelgebied Veenendaal, klimaatadaptief, Verblijfskwaliteit, winkelgebied