Johannapolder Albrandswaard - Buro Sant en Co
Buro Sant en Co, ontwerpbureau, landschapsarchitect, Edwin Santhagens, ontwerpopgaven, landschapsarchitectuur, stedenbouw,het stedelijke landschap, functionaliteit, kostenbewust, duurzaam, maakbaar, context, genius loci, historisch, maatschappelijk, landschappelijk, conceptueel, schoonheid
19460
single,single-portfolio_page,postid-19460,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,paspartu_enabled,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
  • buro-sant-en-co-landschapsarchitectuur-johannapolder-albrandswaard-kijkpunt

Johannapolder Albrandswaard

Het Natuur- en Recreatieschap IJsselmonde wil een kwaliteitsimpuls geven aan het recreatieve knooppunt Johannapolder in de Albrandswaard.

 

Publiek participatie in het ontwerpprocess

Buro Sant en Co ontwierp het schetsontwerp en deed de uitwerking voor een heldere promenade die de recreatiestroom bundelt tot een entreegebied met een hoge krioelfactor. Het ontwerp is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de ondernemers, bewoners en belanghebbenden uit de omgeving. De kracht van dit participatieproces was de kick-off in het veld met alle betrokkenen.

 

Multifunctionele promenade

De promenade verbindt Zeedijk, de Oude Maas, wandel- en fietsroutes uit de omgeving, de parkeergelegenheden en de regionale recreatiefuncties in het gebied. Over de loper stromen voetgangers, fietsers, expeditie verkeer en bestemmingsverkeer en is herkenbaar vormgegeven met vloeiende bestrating, drijfhout en drijvende wilgenbladeren.
De Promenade loopt van het grote parkeerterrein naar het kijkpunt aan de Oude Maas en brengt lijn in het gebied. Het gesloten zwembad gebied wordt dooraderd met wandel paden en een enscenering van bosschages en zichtlijnen zorgt voor overzicht en oriƫntatie. De bestaande grote parkeerplaats wordt groen en multifuntioneler ingericht met een grasparkeren, een lichte strooiing van bomen geeft het een super groene uitstraling.
Het laten liggen van de rijbanen inclusief kolken en riolering betekent een relatief lage investering in de herinrichting van deze parkeerplaats. Hierdoor kunnen we binnen het gestelde uitvoeringsbedrag blijven.

 

Het ontwerp is in 2017 in uitvoering geweest en wordt in december 2017 opgeleverd.

buro-sant-en-co-landschapsarchitectuur-johannapolder-albrandswaard-promenade
buro-sant-en-co-landschapsarchitectuur-johannapolder-albrandswaard-beeldkwaliteitsplan
buro-sant-en-co-landschapsarchitectuur-johannapolder-albrandswaard-ontwerp
buro-sant-en-co-landschapsarchitectuur-johannapolder-albrandswaard-kijkpunt
buro-sant-en-co-landschapsarchitectuur-johannapolder-albrandswaard-wilgenbladeren-1
buro-sant-en-co-landschapsarchitectuur-johannapolder-albrandswaard-promenade-1
buro-sant-en-co-landschapsarchitectuur-johannapolder-albrandswaard-profiel-3
buro-sant-en-co-landschapsarchitectuur-johannapolder-albrandswaard-park
Locatie

Albrandswaard

Oppervlakte

6,5 ha

Opdrachtgever

Natuur- en Recreatieschap IJsselmonde

Ontwerp

2015 - 2016

Realisatie

2017

Budget

1.3 miljoen euro

Categorie
Landschap, Park
Tags
kijkpunt, Oude Maas, parken, recreatie, wilgenbladeren, Zeedijk