Frederik Hendriklaan Den Haag - Buro Sant en Co
Buro Sant en Co, ontwerpbureau, landschapsarchitect, Edwin Santhagens, ontwerpopgaven, landschapsarchitectuur, stedenbouw,het stedelijke landschap, functionaliteit, kostenbewust, duurzaam, maakbaar, context, genius loci, historisch, maatschappelijk, landschappelijk, conceptueel, schoonheid
18532
single,single-portfolio_page,postid-18532,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,paspartu_enabled,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
  • buro-sant-en-co-landschapsarchitectuur-frederik hendriklaan-den haag-winkelstraat-stedelijke transformatie-herinrichting-klimaatadaptief-verblijfskwaliteit-impressie

Frederik Hendriklaan  Den Haag

De Fred
De ‘Fred’ is een chique winkelstraat in het bijzondere Statenkwartier en heeft  een aantrekkingskracht tot ver buiten Den Haag. Het Statenkwartier heeft een authentiek karakter van ingetogen klasse door de mooie architectuur.
Winkelgebieden zijn aan verandering onderhevig. Door andere vrijetijdsbestedingen en het gemak van internet neemt de noodzaak van traditioneel boodschappen doen af. Winkelen van de toekomst heeft meer en meer te maken met ontmoeten, ontspannen en verpozen. Beleving en verblijfskwaliteit zijn daarom van groot belang. De afgelopen decennia is de verblijfskwaliteit afgenomen. Auto’s bepalen het straatbeeld en er wordt veel te hard gereden, er is weinig loopruimte op de trottoirs door tal van obstakels.

 

De bezem erdoor!
Door het creëren van een obstakel vrije zone, de zgn. rode loper, halen we de bezem door de straat. Buro Sant en Co heeft in dit ontwerp gekozen voor het vergroten van de verblijfskwaliteit; comfortabele brede trottoirs met ruimte voor wandelen, fietsparkeren en terrassen. De straat wordt verkeersluw gemaakt. Bijzondere toevoegingen als moderne kunst, sfeervolle verlichting en klinkerbestrating geven dit plan extra allure. Kleuren en materialen worden zorgvuldig afgestemd op de architectuur. De laanstructuur wordt hersteld met gezonde bomen. Deze toepassingen maken de Fred een uniek gebied om te bezoeken en te verblijven.

 

Duurzaam en klimaatadaptief
We zijn zuinig op de aanwezige bomen en proberen mooie materialen te hergebruiken. Zo worden de prachtige scoria bricks voor de derde keer gebruikt. Een schoolvoorbeeld van duurzaamheid. Deze steen is een restproduct van de staalindustrie en werd gebruikt als ballast op de grote vaart. Berlage heeft deze steen op grote schaal toegepast in Den Haag. En nu wordt hij hergebruikt in dit winkelgebied.
Ook is er speciale aandacht voor de afvoer van regenwater. Met een opener verharding en grote boomspiegels komt het schone regenwater direct in de bodem terecht. Dit is goed voor de kwaliteit van het grondwater en gezond voor de bomen.

 

Lees over de grote betrokkenheid van de bewoners bij deze herinrichting.

buro-sant-en-co-landschapsarchitectuur-frederikhendriklaan-denhaag-herinrichting-plantekening
2017-04-10 Willem profile slice 20m
2017-04-10 Willem profile slice 20m
buro-sant-en-co-landschapsarchitectuur-frederik hendriklaan-den haag-winkelstraat-stedelijke transformatie-herinrichting-klimaatadaptief-verblijfskwaliteit-impressie
Locatie

Den Haag

Oppervlakte

4,2 ha

Opdrachtgever

Gemeente Den Haag

Ontwerp

2016

Realisatie

eind 2018

Budget

€10 miljoen

Categorie
Winkel | Straat
Tags
Den Haag, hergebruik, klimaatadaptief, straat, winkelgebied