De Hallen, Amsterdam - Buro Sant en Co
Buro Sant en Co, ontwerpbureau, landschapsarchitect, Edwin Santhagens, ontwerpopgaven, landschapsarchitectuur, stedenbouw,het stedelijke landschap, functionaliteit, kostenbewust, duurzaam, maakbaar, context, genius loci, historisch, maatschappelijk, landschappelijk, conceptueel, schoonheid
18976
single,single-portfolio_page,postid-18976,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,paspartu_enabled,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
  • 2 buro-sant-en-co-landschapsarchitectuur-openbareruimte-dehallen-amsterdam-west-bilderdijkkade-zoom
  • 5-buro-sant-en-co-landschapsarchitectuur-openbareruimte-dehallen-amsterdam-west-bilderdijkkade-witteband
  • 9-buro-sant-en-co-landschapsarchitectuur-openbareruimte-dehallen-amsterdam-west-bilderdijkkade-conceptbank
  • 6-buro-sant-en-co-landschapsarchitectuur-openbareruimte-dehallen-amsterdam-west-bilderdijkkade fotodehallen

De Hallen Amsterdam

De voormalige tramremise in Amsterdam West speelt een hoofdrol in de transformatie van de openbare ruimte in deze Bellamy-Borgerbuurt. De transformatie van de tramremise naar De Hallen en de nieuwbouwwoningen in de Bellamy Borgerbuurt hebben de uitgangspunten bepaald voor het ontwerp van de herinrichting van de omliggende openbare ruimte. Hier komt het nieuwe bruisende hart van de wijk met zijn unieke kwaliteiten. De Hallen vormt nu een hotspot door de mix van buurtvoorzieningen, kunst en cultuur, mode, media, horeca en hotel en ambachten.

 

Binnenkant naar buiten
De openbare ruimte wordt de verbijzondering van de Bellamy-Borger buurt. Het industriële karakter, de lange lijnen en materialen van de tramremise vormen de inspiratie voor het ontwerp. De herkenbare binnenwereld van De Hallen wordt als het ware naar buiten doorgezet via klinkers beton en staal. De nieuwbouw en de tramremise worden daardoor één en onderscheidt zich van de buurt. De verbijzondering is ook in het groen terug te vinden; stedelijk groen in de vorm van gevelgroen, boombakken en strakke hagen.
Het lommerrijke groen en de bomen in de volle grond zijn te vinden in de randen aan Bellamyplein, Kwakersstraat, en de iepen langs de Bilderdijkkade. Deze straten en grachten rondom zijn ingericht volgens de inrichtingsprincipes van de Visie Openbare ruimte Bellamy- Borgerbuurt. De Tollensstraat en Bilderdijkplein zijn als één geheel ontworpen in samenhang met de binnenwereld van de getransformeerde tramremise. Dit is het verblijfsdomein voor de voetgangers en fietsers. Autoparkeren is ondergronds opgelost.

 

Lange lijnen
Het terrein is pleinachtig, ligt op één niveau en heeft zo min mogelijk obstakels. Het is vormgegeven met een herkenbaar patroon van lange lijnen, uitgevoerd in betonplaten , lijngoten en klinkers. Vanwege de beperkte ruimte zijn verticale spandraden ingezet voor groen en licht. Centraal in de Tollensstraat ligt de Zitlijn, één van de lange lijnen in de vorm van een bank. Je kunt er meer dan alleen aangenaam zitten of spelen. Ook dient de bank als een scheiding tussen het garagedek en het laad- en losgebied
Langs de woningbouw is ruimte voor geveltuintjes en eigen expressie van de mensen die wonen aan de Tollensstraat. Dit draagt bij aan de binnen stedelijkheid.
De buitenruimte van de Kwakersstraat en de Bilderdijkkade zijn vormgegeven als herkenbaar onderdeel van de Bellamybuurt. De Kwakersstraat krijgt een middenberm met gazon en bomen. De Bilderdijkkade krijgt enkelzijdig parkeren, bomen (iepen) langs de waterkant en een houten steiger, zodat je dicht bij het water kunt komen.

 

Klimaatadaptief en circulair
Het herontwerp draagt in belangrijke mate bij aan de vergroening van de Bellamybuurt wat zorgt voor anti-hittestress. Ook met hergebruik van materialen is zo veel mogelijk voldaan aan de circulariteitsambitie.

5-buro-sant-en-co-landschapsarchitectuur-openbareruimte-dehallen-amsterdam-west-bilderdijkkade-witteband
2 buro-sant-en-co-landschapsarchitectuur-openbareruimte-dehallen-amsterdam-west-bilderdijkkade-zoom
buro-sant-en-co-landschapsarchitectuur-openbareruimte-dehallen-amsterdam-west-bilderdijkkade
Locatie

Amsterdam

Oppervlakte

ca. ---- m2

Opdrachtgever

Gemeente Amsterdam, Stadsdeel West

Ontwerp

2013 - 2016

Realisatie

in ontwikkeling

Budget

euro

Categorie
| winkel | straat
Tags
Bellamy Buurt, Bellamy-Borgerbuurt, Bellamyplein, Bilderdijkkade, circulair, De Hallen Amsterdam, klimaatadaptief, openbare ruimte, Tramremise, transformatie, vergroening